Mandarin snog - Euprepiophis mandarinus ( Vietnam )

Mandarin snogen stammer oprindeligt fra Asien, de findes i et stort område i Indien, Burma, Vietnam, Taiwan og Kina, og er en af de smukkeste rottesnoge, dens brillante farver i gul sort og grå gør den til en af de flotteste slanger overhovedet.

Der kan være stor forskel på snogenes mønster og farver, alt efter hvilken lokalitet de stammer fra, hvilke klippeformation de lever i, temperatur, og ikke mindst hvilken føde de indtager, derfor er der stor farve og mønster variationer fra meget gul, til meget grå.

De Mandarin snoge vi har hos Mysnakes er Vietnam lokalitet, og er en af lokaliteter der bliver størst, da de kan bliver ca. 170cm, hvorimod den Kinesiske kun bliver ca. 100cm.

Terrarie :

Mandarin snogene er nataktive dyr men man har også stor glæde af dem i dagtimerne.  
Det er vigtigt at terrarierne er 100% flugtsikkert da de er små "flugtkonger" og kan komme ud af selv små sprækker og huller, dog skal terrariet være ordentligt ventileret. 
Bruger du grene m.m. fra haven til deco i terrariet anbefaler vi at de altid overhældes med kogende vand inden de monteres i terrariet så alle bakterier, og smådyr er døde, selvom de danske bakterier ikke burde kunne skade dyrene.
Der må ikke bruges grene fra træer der bærer frugt og bær.

Temperatur :
Temperaturen for Mandarin snogen er meget vigtig, de vilde Mandarin snoge lever i områder med temperaturer fra 5gr. - 40gr. men der har de mulighed for at justerer deres temperatur ved at grave sig ned under blade og lign., eller gemme sig i grotter, i fangeskab skal disse snoge have stuetemperatur ( 22gr. - 25gr. ) ikke varmere ! 

Vand :

En vandskål der er stor nok til at den kan bade i er et "must" ligesom det er vigtigt, at de får rent vand jævnligt.

Skjul :
Mandarin snogen skal have mulighed for at skjule sig i en hule, da de i naturen lever i sprækker o.lign. og kan dermed føle sig trygge, vores har altid adgang til en fugthule.

Bundlag :

Der findes mange forskellige slags bundlag bl.a. bark, savsmuld, akvarie sten m.m. , vi bruger Kokus homus.

Lys :
Det er en god ide at montere et døgnur på det almindelige lys i terrariet så snogene får en dagsrytme.

Fodring :
Vores Mandarin snoge fodrer vi ikke så tit som vores andre snoge, specielt ikke ungerne da disse kan få fedtlever, og i værste fald dø indenfor et par år af dette. 

Vi anbefaler at du foder din snog med døde mus i passende størrelse, ved fodring med levende mus kan snogen blive beskadiget af musebid fra forsvarende mus, hvilket kan skade snogen, og medføre store dyrlæge regninger.  

Dyrene bør få fred og ikke håndteres de første dage efter fodring. 

Hamskifte :
Slanger skifter somregel ham 4-6 gange om året, og selve aktiviteten bliver styret af en blanding af hormoner og vækst. Frekvensen af hamskifter er afhængig af flere faktorer, hvoraf fødeindtagelse og omgivelsernes temperatur er de vigtigste. Hele processen kan tage op til 3-4 uger, og fordi slanger ikke har øjenlåg, skifter de også deres skind over øjnene. 

Når snogen får mælkehvide øjne er der kun få dage til hamskifte, og nogle snoge vil i den periode ikke indtage føde.
Det er en fordel for Mandarin snogen at have en fugthule at de kan søge i under hamskifte.
Ungerne skifter ham allerede når de er ca 1 uge gamle (hvorefter de fodres første gang), og derefter skifter de ham med jævne mellemrum.
Tjek altid snogen for evt. ham rester, specielt ved halespidsen og i hoved, da der i værste tilfælde kan gå i forrødnelse.

Dvale / Parring:
For at kunne få opdræt på disse snoge er det nødvendigt at overvintre dem i mindst 3 måneder ved 8-12gr.

Dvalen foregår altid hver for sig, og hunnen introduceres først for hannen umiddelbart efter hunnens første hamskifte.

Parringen foregår somregel i skumringen eller om natten, her bliver hannerne tiltrukket af et duftspor, som de formeringsklare hunner udsender. 

Når hannen kommer i kontakt med hunnen, prøver han at stimulere hende ved at gnide sin hage hen over hendes ryg, hvis hun er modtagelig for parring, begynder hun at sitre og rykke kroppen frem og tilbage, bevægelserne bliver voldsommere i takt med, at hannen kryber fremad over hende, til sidst er de to dyrs kloakåbninger i tæt kontakt med hinanden, så snor de halerne sammen, og hannen stikker det ene af sine to parringsorganer ind i hunnens kloakåbning. Parringsorganerne ligger normalt med vrangen ud i et hulrum i halen, og de er som regel besat med pigge og forskellige udvækster. 
Slangeparret holder den fysiske forbindelse i en kortere eller længere periode, der kan vare fra få minutter til flere timer.

Drægtighed :
Mandarin snogen skal i en box med en fugthule, som har et hul til ind og udgang, her kan den lægge sine 2 - 8 æg, hunnen skal placeres i denne box ca 1 til 2 uger inden æglægningen.
Fugthulens underlag skal være fugtigt Vermiculite (kan købes ved dyrehandleren) dette skal altid holdes fugtigt, dog skal æggene lægge "tørt". 
Skulle æggene blive lagt udenfor fugthulen, kan disse forsigtigt lægges derind, men de må ikke roteres.
Der skal kun være en lille vandskål i boxen, da hun kan finde på at lægge sine æg der i.
Æggene og fugthulen flyttes til rugeskabet som gerne skal have en konstant temperatur på 27-29gr. og husk at holde fugtigt hele tiden.
Hvis æggene ikke er befrugtede (falder lidt sammen og bliver mørkere) eller går i forrådnelse, så skal disse æg fjernes fra fugthulen.
Efter ca 45-59 dage vil de 2 - 8 æg klække og ungerne kommer ud, lad altid ungen klare det selv da du nemt kan skade slange. 
Ungerne tages løbende fra og skal i egen lille terrarie/box. 

Kønstestning :
Vi anbefaler at kønstestning altid foretages af fagfolk eller øvede, hvis du selv vil igang med kønstestning af dine dyr, er det vigtigt at du ser vores underside "Kønstestning" hvor der er udførlige videolinks til YouTube, men få endelig en fagkyndig til at råde og vise dig hvordan, for kloakken skades nemt på dyret.


Sygdom :

Bliver dine dyr syge, så kontakt altid en Dyrelæge.

( Kilde : Mysnakes.dk )