Smalfingergekko ( Stenodactylus sthenodactylus )

Stenodactylus sthenodactylus stammer oprindeligt fra store dele af nordafrika, fra Marokko, og over den Arabiske halvø, og mod syd hele vejen til Sudan, det dansk navn for denne er Smalfingergekko, og  ses forholdsvis tit tilsalg på krybdyrs messerne, flere af disse kan dog være vildtfangede, hvilket vi ikke vil anbefale at købe, da du ikke kender til dyrets alder, sygdomme, og så er de tit i dårlig stand, køb fra danske opdrættere, de er derude.

S. sthenodactyluser er en rigtig underholdende "Mini" gekko, der tit ses rende rundt i terrariet i dagtimerne, og ikke mindst omkring spisetid er de yderst aktive med jagt og leg, de har på trods af deres lille størrelse  ( 9cm ) en fræk fremtræden, kort fortalt, så er det en lille gekko med fart på.

Levealder i fangeskab :

Denne gekko burde blive 5-10 år i fangeskab, under ordnede forhold.

Anbefalet størrelse og indretning af terrarie:

Terrariet skal have en størrelse og indretning, der giver dyrene mulighed for at udfolde en naturlig adfærd, vi har 1 han, og 3 hunner i et terrarium med målene L40 x B30 x H30 cm., og det fungerer rigtig godt.

Terrariet er indrettet med terrariesand i hele bunden, og så har vi lavet et "mini klippesetup" af flade sten til dem, så de har mulighed for at gemme sig ( se billed nedenfor ) der udover har vi en større flad sten som vi vander hver anden dag, da vores gekkoer primært drikker fra den, og ikke så meget fra vandskålen, frisk vand i en skål skal dog altid være til rådighed.

S. sthenodactyluser er en ørken gekko der lever i sand, og skal derfor også have 5-10cm. sand, med mulighed for at grave huler m.m.

Særlige pasningsbehov:

Dyrene skal holdes ved en temp. på mellem 20-30gr., vi overbruser stenopsatsen med vand et par gange om ugen, gerne sent om aftenen.

Vi har en luft temperatur i terrariet på ca 26-27gr., og et varmespot på 38-40gr., dette kan laves med en 40w. spotpære, eller varmekabel under terrariet, fordelen med varmepæren er at varmen kommer hurtig, hvorimod det tager lidt længere tid at varme sandet op med varmekabel, men pæren kan også være med til en øge temperaturen i terrariet en del, dette er mere moderat med kablet under terrariet.

Stimulering og behov for motion:

Terrariet skal indrettes, således at gekkoen kan skjule sig under stenopsats, eller andet skjul, og så skal de have 5-10cm sand som de kan grave i, gerne den type der ikke styrter sammen når de laver huler.

Fodring:

Gekkoerne æder alle former for ugiftige insekter og larver, vi fodrer primært med Myre Fårekyllinger ( str. 3 -4 ) som hovedregel må foderemnet ikke være større end den længde, der er mellem dyrets øjne. Foderdyr skal også fodres varieret for at sikre et højt næringsindhold, og de skal have vitamin, kalk og mineral tilskud tilpasset skumrings-/nataktive krybdyr.

Ved fodring med levende og varieret foder/foderemner sikres en naturlig foderstimulans, vi fodrer hver 2. dag

S. sthenodactylus har en sjov jagtadfærd, den bevæger halen slangende fra side til side, medens den lister sig ind på sit bytte, står byttet helt stille, gør gekkoen det samme, indtil den er tæt nok på til at kunne fange sit bytte.

Sociale behov:

Dyrene er yderst sociale, og flere dyr bør holdes sammen. man vil ofte finde dem det samme sted i terrariet, og der er ikke problemer med at holde flere hanner i samme terrarie, dog anbefales vi at der er min. er 2-3 hunner pr. han, og flere skjul.

Formering og yngelpleje :

MERE INFO SNAREST.

Forældredyrene yder ingen yngelpleje, da ungerne kan klare sig selv fra de klækker, men man skal ikke regne med at de gider spise før de har skidt første gang, typisk efter et par dage.

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel:

Den sunde gekko er vagtsom, har klare øjne uden nogle former for puds eller rester af tidligere hamskifte, og gekkoens afføring skal være fast. Typiske tegn på sygdom er spisevægring, løbende og ildelugtende afføring, er gekkoen slap og inaktiv, kan dette være tegn på mistrivsel og/eller parasitter, hvilket skal behandles, kontroller først om anlægget/buret er indrettet hensigtsmæssigt, tag en afføringsprøve og få den undersøgt hos din dyrlæge.

Holdes flere dyr sammen, bør det symptomramte dyr isoleres, ved mistanke om parasitter bør alle dyr tjekkes, da smittefaren dyrene imellem er høj.

 

( Kilde: Mysnakes )