Krokodilleskink ( Tribolonotus gracilis )

Udbredelse: Nordlige New Guinea

Max. vægt: 50 g

Max. Kropslængde: 20 cm

Levetid: Op til 10 - 15 år ( under gode forhold )

Hos Mysnakes har vi disse dyr i samlingen, det er nogle helt vidunderlige dyr, som dog er mere hobbydyr end kæledyr pga. deres sky væsen.

Vi har som nogle af de få i Danmark framavlet unger på disse dyr, størstedelen af Krokodilleskinke der er tilsalg i DK er vildtfanget.

Aktivitet og adfærd:  Mest skumrings- og nataktive. De ses sjældent i naturen om dagen, men erfaringer med dyr i fangenskab viser, at de kan være delvist dagaktive. Begge køn er meget territoriale, og hannerne kæmper indbyrdes om hunnerne. 

Tribolonotus arterne har et mildt temperament, men kan være noget nervøse. De kan blive meget forskrække og søge skjul i en vis fart, eller de kan stoppe og stå helt stille, indtil man kommer tæt på.

De kan også vokalisere, både som kommunikation, men også afgive et skrig som forsvar. De kan også finde på at spille døde. Hvis alt andet fejler, kan de smide halen, som kun delvist vil kunne regenerere.

Hunner som vogter æg og unger, kan have et noget iltert temperament.

Krokodilleskinker er generelt fredsommelige, men når de føler sig truede, kan de, ud over at bide fra sig, frembringe en knirkende, pippende lyd, lidt i stil med den, gekkoer kan lave. Samtidigt med, at den giver lyd fra sig, holder skinken krop og hale hævet over jorden i en stivnet positur. Dette gør krokodilleskinkerne til nogle af de få øgler, ud over gekkoerne, som er i stand til at frembringe lyd. Som en sidste udvej i selvforsvar, kan skinkerne også af og til "spille døde" for at få eventuelle angribere til at miste interessen. 

Forplantning: Skinkerne bliver kønsmodne i 3-4-årsalderen (hannerne før hunnerne). En gulorange tegning dukker op under struben, når dyret er kønsmodent. De formerer sig på alle tidspunkter af året. Omkring 5 uger efter parringen lægges et enkelt, ca. 30x13 mm æg (hunnen har kun én æggestok). Efter at ægget er lagt, ruller hunnen sig sammen omkring ægget og vogter det.

90-110 dage senere klækker ægget, hvorefter endnu et æg lægges. En hun kan lægge op til 6 æg i løbet af et år. Den nyklækkede unge måler ca. 6,5 cm og klamrer sig ofte fast på ryggen af enten hunnen eller hannen. Herudover deltager hannen ikke i yngelplejen. Denne adfærd kendes også fra Snohaleskinkerne fra Salomonøerne. Man har også observeret familiegrupper af hunner og unger. Efter et halvt års tid udvikler ungerne de voksnes farvetegning.

Føde:  Mest insekter, men også orme, snegle og selv små pattedyr, såsom museunger. 

Unger fodres dagligt og voksne ca. 3 gange om ugen.

TemperaturKlimaet er konstant året rundt. Den laveste temperatur om dagen, er i naturen målt til 23ºC og en max. på 30ºC. Om natten falder temperaturen helt ned på 20ºC.

I fangeskab skal disse holdes ved stue temp., og med god luftfugtighed ( 70-90% )

UV lys: Arten behøver ikke UV lys.

Terrarium: Krokodille skinken trives bedst på lidt plads, hvor de hurtigt kan danne sig et overblik og kende deres territorie.

60x60x60 cm er passende til et par. ( vi har dog vores i 60x60x90 med mange skjul, og vandfald )

Terrariet indrettes med masser af skjul, gerne en baggrund til at klatre på og en vandskål. Brug masser af dekoration i form af planeter og grene, så dyrene kan føle sig skjult.

Suppler gerne med et fugtskjul, og hvis muligt så giv dyrene et vandareal, da de er meget dygtige svømmere.

Bundlaget skal være af ugødet spagnum, kokoshumus, orkide-bark, skovbund og/eller spagnum mos, gerne blandet evt. med visneblade.

Luftfugtighed: 70-90%. Sørg for god ventilation, for at undgå sygdom som skældråd. Men heller ikke for meget, da det kan være svært at holde den høje fugtighed.

Kønsforskelle:  Hannerne er en del større end hunnerne, og de har større "hjelme" og mørkere, gulbrune undersider, i modsætning til hunnernes lyse, flødefarvede undersider. Kun hannerne har fremhævede, blåhvide porer på bagfodens tredie og fjerde tå. Midt på hannens bug er skællene større og glattere end resten af skællene. Funktionen af denne "navle" er ukendt, men hænger måske sammen med markering af territorier. Hunnerne mangler dette karaktertræk. Herudover har hannerne kraftigere stemmer end hunnerne. 

Status:  Betragtes ikke som specielt almindelig, men dette kan måske skyldes den forholdsvis skjulte tilværelse, de lever. 

Diverse: Det vides ikke hvor længe skinken kan leve, da opdrættede eksemplarer er sjældne, men det menes at de har en levetid på 10-15år i fangeskab.

Der er blevet importeret vildtfanget krokodilleskinker til Danmark, men der er stadig meget som er ukendt om deres biologi og generel levevis, da de er forholdsvis nye i handlen herhjemme, og ikke mange har haft held med avl i fangeskab endnu.

( kilde : mysnakes.dk )

Mor og unge ( 2 uger )

Mor og unge ( 2 uger )

1.0 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.0 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.0 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.0 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.0 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.0 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

0.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes med æg

0.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes med æg

0.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

0.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

1.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Terrariet for Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Terrariet for Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Terrarie for Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Terrarie for Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Terrarie for 1.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes

Terrarie for 1.1 Rødøjet Krokodilleskink hos Mysnakes