Jomfru gekko ( Lepidodactylus lugubris )

Lepidodactylus lugubris er små gekkoer på omkring 45mm fra snude til gat, længden kan dog variere lidt efter lokationen. Halen er moderat lang og normalt lidt over 100% af kropslængden. Huden er glat, deres rygge og haler har en grund farve bleg cremet-farve med en broget mørk brun / beige “overlappende” zigzag-mønster. Undersiden er altid beige og undertiden plettet.

Disse gekkoer er parthenogenetic hvilket betyder, at hunner reproducerer uafhængigt af hanner. Derfor er stort set alle dyr hunner.

Udbredelse:                          
Lepidodactylus lugubris er ekstremt udbredte og er fundet i hele Stillehavsområdet, ligesom de også kan findes på Hawaii-øerne samt Queensland, Australien, Central-og Sydamerika.

Lepidodactylus lugubris  er en meget fleksibel gekko, der kan trives i en række forskellige levesteder, og forskellige geografiske områder, de er bl.a. blevet fundet i mangrove træer, på nøgne klipper nær kyster, i bladhjørner af palmer, bag bark af træer og i menneskes huse. De er natdyr.

 

Sociale behov
Lepidodactylus lugubris klarer sig godt i små grupper, og der vil hurtigt opstå et hierarki blandt dem, husk derfor nok skjulesteder i terrariet så ingen af dyrene lider overlast.

 

Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold

En temperatur på minimum 22 grader passer dem fint, og de må ikke kommer over 28 grader. De kræver ikke en temperatur sænkning om natten. En tommelfingerregel er, at en varm Lepidodactylus lugubris er en aktiv Lepidodactylus lugubris. Frisk vand skal være tilgængelig i terrariumet på alle tidspunkter.  Sphagnum substrat og levende potteplanter er med til at øge luftfugtigheden. Sørg for dit terrarium er helt tæt, da de kan slippe ud af selv de mindste sprækker!

 

Foder
Ryst fårekyllinger (pinhead), bananfluer (Drosophila), og andet levende mad med vitamin pulver og et kalk pulver.

Disse gekkoer nyder gerne babymad (banan, fersken, tropiske frugter, og enten kylling eller kalkun) en gang om ugen.

 

Formering, ynglepleje 

På omkring otte til ti måneder gamle Lepidodactylus lugubris bliver kønsmodne. De lægger 1-2 æg, de vil “lime” deres æg næsten overalt. Når de er lagt er æggene meget svære at fjerne uden revner. Placere evt. en del bambus eller plast planter i terrariet som potentielle æglægnings steder, da de kan fjernes, sammen med æggene. Ægget tager ca.  60 dage for at klække, når temperaturen holdes på 22 grader minimum. Unger måler 35 mm fra snude til halespids ved fødslen og er nemme at opfodre.

 

Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel

Den sunde gekko har klare øjne uden nogen former for puds, uden rester af tidligere hamskifte, og dyret skal være årvågent. Gekkoens hale skal være tyk. Gattet skal være rent, og gekkoens afføring skal være fast.

Typiske tegn på sygdom er spisevægring, løbende og ildelugtende afføring, samt at gekkoen virker slap og inaktiv. Taber en gekko sig i vægt, og halen bliver tynd og slap, kan dette være tegn på mistrivsel og/eller angreb af parasitter. Det er vigtigt at få afklaret årsagen bl.a. ved at evaluere pasning og fodring. Tag en afføringsprøve og få den undersøgt hos en dyrlæge.

Holdes flere dyr sammen, skal det syge dyr isoleres. Ved mistanke om parasitter bør alle dyr undersøges, da smittefaren dyrene imellem er høj.