Oprindelse

En Sugar Glider er et pungdyr, der oprindeligt lever vildt i Australiens skove. De lever sammen i flokke, som kan bestå af op til flere voksne Sugar Gliders og deres joeys(unger). Hannerne bliver kønsmodne, når de er i mellem 6-12 måneder og hunnerne bliver kønsmodne når de er mellem 5-18 måneder gamle. De kan blive op til 15 år gamle i fangenskab, og man skal derfor gøre op med sig selv, om man vil have et dyr i så mange år, da deres levetid jo kan sammenlignes med en hund eller kat. Sugar gliders kommunikerer via lyde, f.eks. ved af og til at gø om natten. Jeg vil dog ikke mene, at det er noget, der generer, hvis de står i et andet rum. De smasker, hvis maden er god, de klikker, hvis de synes noget er hyggeligt, og så crabber de, hvis de bliver bange, er usikre, eller vil have at man holder sig væk. Sidst, men ikke mindst, er der hvisle lyden, som de bruger, når de kalder.

Pasningsvejledning

Sugar Gliders stiller store krav til deres ejere, da de blandt andet kræver meget plads i form af store voliere, der gerne må være HxBxL 170x60x80 og gerne meget større. Man skal have minimum to sugar gliders, da de kan blive deprimeret af at gå alene, og selvom man bruger en masse tid på dem, er menneskekontakt ikke det samme som kontakt med en af samme art. I buret skal der være flere steder de kan sove. Sovestederne kan være i form af en cage-pouch (en stofpose de kan putte i). De elsker også at få grene i deres bur, som de kan klatre på. Man bør også købe et løbehjul til sine sugar gliders, hvor jeg vil anbefale, at man køber et løbehjul uden tremmer, der er cirka 30 cm i diameter.

Diæt

Med hensyn til foder stiller de også store krav, da sugar gliders er omnivores, hvilket vil sige, at de er altædende. Man skal derfor sørge for, at de får den korrekte mængde frugt, grønt og proteiner. De skal derudover have insekter, og man skal også sørge for, at de får den mængde vitamin og kalk de har brug for. Især kalken er vigtig, da de har tynde knogler. Man kan sikre sig, at de bliver fodret korrekt ved at lave en BML-blanding. Der findes mange opskrifter på nettet, man kan benytte sig af.   Derudover er det vigtigt, at man tilbyder sin Sugar glider nektar og bipollen, da det er to ting, de finder i naturen. Sugar gliders kan godt lære at drikke af en drikkevandflaske, og det er helt klart at foretrække, da de sviner deres skåle til.

Håndtering

Hvis man vil have en tam sugar glider, er det helt klart en fordel at besøge og købe fra en opdrætter der håndterer sine joeys fra de er små og på en ordentlig måde. Det kan være rigtig svært, og tage lang tid, at gøre sine sugar gliders tamme, hvis de aldrig har været håndteret før. Belønningen er dog stor, når først de er blevet glade for en.

Har du stadig spørgsmål, kan du finde mange af svarene i gruppen "Sugar Glider owners Denmark" på facebook.

 

( Kilde : Anna Wulff  Madsen )